söndag 22 augusti 2010

Helgens bullbak!

Finns det något godare än nybakade bullar???

Jag har svårt att tänka mig det.
Godast är det tillsammans med iskall mjölk. Det är nästan den enda gången jag dricker mjölk men då hör det till.

ca 50 bullar

50 g jäst
150-200 g smör (så mycket du kan med)
5 dl mjölk
2 dl flytande vit sirap
1/2 tsk salt
ca 13-15 dl vetemjöl

1 ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret  ta av det från värmen och häll i mjölken.
Värm till ca 37 grader (fingervarmt) hellre lite för kall degvätska än för varm. Det tar bara lite längre tid att jäsa då.
Häll degspadet över jästen och blanda ordentligt.
Häll i sirapen, saltet och sedan vetemjölet.
Häll försiktigt de sista deciliterna så att inte degen blir för torr. Den kan vara ganska klibbig. Bullarna blir godare då.
Bearbeta degen, gärna i hushållsassistent ca 5 minuter.
Låt jäsa 30-60 minuter under bakduk

Blanda under tiden fyllningen

100 gram rumsvarmt smör
100 gram riven mandelmassa
2 tsk kanel
1/2 dl råsocker

Kör med elvispen till en mjuk röra.
Vill du ha extra mycket fyllning ökar du bara mängden.

Dela degen i två lika stora delar.
Kavla ut den till en rektangel och bred på hälften av fyllningen.
Rulla ihop och skär skivor ca 1,5 cm breda eller vik den dubbel och sporra ut ca 1,5 cm breda remsor som du sedan snurra ihop till bullar.
Lägg dem i formar på en plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker strax innan du sätter in bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

NJUT!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar