Nu har vi ätit rester från helgen för tredje dagen i rad i lite olika varianter.
Visserligen god mat men nu tror jag att vi alla börjar längta efter "nylagad" mat.
Tyvärr har det varit mat som inte går så bra att frysa, så då får vi variera oss så gott det går ändå.
Dagens lunch blev en värmd kräftsoppa och några upphottade gamla brödskivor som vi gjorde vitlöksbröd av.
Kräftsoppan:
2 finrivna morötter
1 msk smör
2 dl creme fraiche
3 msk vetemjöl
1 liter vatten
1/2 dl hummerfond
1 ask Kavli kräftost
1 burk kräftstjärtar
1-2 krm cayennepeppar
salt och peppar efter tycke och smak
Dill till dekoration
Riv morötterna fint. Fräs morötterna i smöret i en kastrull.
Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt vatten och hummerfond och koka upp under omrörning.
Tillsätt kräftosten och creme fraiche och vispa slätt. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar.
Låt kräftstjärtarna rinna av och blanda ner dem i soppan. Klipp över lite dill.
Vitlöksbrödet:
Sätt ugnen på 220 grader
Skär nytt eller gammalt bröd i skivor.
Blanda 1 tsk-1msk smör eller bregott per brödskiva med riven vitlök i den mängd du och din omgivning klarar av. (Jag brukar ta en vitlöksklyfta till fyra brödskivor.)
Bred på smöret på brödet. Strö över flingsalt.
Sätt in brödet på plåt i mitten av ugnen i 7-10 minuter.
Håll koll på brödet så det inte bränner i kanterna.
Nu finns det inget bröd kvar från helgen och inte heller någon kräftsoppa.
Återstår gör potatissalladen, köttet och Dill- och västerbottenpeston och kantarellröran.
Återkommer med restrecept på dessa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar