söndag 19 september 2010

Äppel, päppel.......

Det är en fantastisk gåva att ha en trädgård som ger frukt och bär!
Tyvärr är det också förenat med en del dåligt samvete när man inte hinner med att ta reda på det som finns utan man slänger det mesta.
Päron blir det inte mycket av i år men äpplen finns det i massor. Både på träden och på marken!


Vackert är det i alla fall.


Ett sedan gammalt urrivet recept som nu provats. Jag har några sådana som jag tänkte laga mig igenom under hösten.


Lite mörk bild men stämningen krävde tända ljus så det fick bli som det blev.


Familjens två yngsta  medlemmar förser sig med omgång två av pajen.
Den blev mer än godkänd och får stanna kvar i receptlådan.

Recept:
5 medelstora äpplen
150 gram smör
3 dl havregryn
2 dl socker vitt eller råsocker, råsocker gör det hela ännu mer knäckigt
1/2 dl sljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i lite större en kastrull. Dra ifrån värmen.
Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
Skala,kärna ur och skiva äpplena ganska tunt. Lägg dem i en form. Fördela smeten över.
 Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.

Servera med glass, grädde eller vaniljsås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar