tisdag 23 november 2010

Dagiskyckling

Här blåser det ordentligt ute men ännu ingen snö.
 Kallt är det  i alla fall.
Hoppas snön håller sig borta för jag ska ut på vägarna under morgondagen och maken ska flyga till Oslo.

Här är en god kycklingrätt som hittills har gillats av alla våra åtta barn (varav en del har varit ganska kinkiga med maten genom åren) och även samtliga av deras kompisar och flickvänner.

När jag såg receptet för första gången hette den

Dagiskyckling

och var framtaget av en kock som jobbade på dagis någonstans i vårt land.
Detta var även dagisbarnens  favorit.
Originalreceptet är borttappad sedan länge men lever kvar, i en möjligen något förändrad form, i vår familj.

Det är mycket smaker men inget som är starkt.



Recept 4 portioner

4 kycklingfiléer
1/2 pressad citron eller ca 1-2 msk pressad citron från flaska
1 tsk salt och peppar
25 gram smält smör
2 tsk dragon
2 tsk salvia

3 dl vispad grädde
1-2 msk senap
2 tsk dragon
1 tsk salt och 1 krm peppar
3 dl riven parmesanost

Sätt ugnen på 200 grader

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form, antingen hela eller delade i mindre bitar. Tänk på att mindre bitar alltid räcker längre än hela filéer och blir fortare färdiga.
Pressa över citron och salta och peppra.
Smält smöret i en kastrull och häll i salvia och dragon
Häll blandningen över kycklingen och sätt in i ugnen i ca 20 minuter, tills kycklingen är färdig rakt igenom.
Ta ut formen ur ugnen.

Vispa under tiden grädden.
Blanda i senapen och dragonen tillsammans med salt och peppar.
Häll blandningen över kycklingen och strö sedan på den rivna parmesanosten.
(Eller någon annan ost, alla ostar funkar även om parmesanosten är godast)

Gratinera sedan alltsammans i ugnen i ca 10-15 minuter på 225 grader.
Ta ut formen när den har fått fin färg.

Här hemma vill alla helst ha den med pressad potatis eftersom det är bästa sättet att fånga uppden goda såsen.

Just här har vi pasta till istället, mest beroende på att det saknades potatis här hemma.

Nu är det dags för tända ljus och en kopp gott te.


Tända ljus behövs!




2 kommentarer:

  1. Hej Eva!

    Jag har hittat en recept på tjinuski-rutor. Ser jättegott ut. MEN vet du om man kan frysa in dem?

    /YvvePyvve

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Ja jag tror att det går bra att frysa dem. Möjligen att de kan bli lite fuktiga i glasyren när man tinar upp dem. Ungefär som moccarutor kan bli men jag tycker inte att det stör något.

    Eva

    SvaraRadera