lördag 27 november 2010

Frukostbröd!

Hittade ett recept på frukostbröd i en annan blogg, House of Philia, redan i somras men har inte kommit till skott att prova det förrän nu.

Jag kan i alla fall tala om att det blev ett lyckat resultat!

Finns det något härligare än när det luktar nybakat i köket?

En stor fördel är att man kan göra degen på kvällen och sedan låta stå och jäsa i kylen under natten.
Sedan är det bara att ta fram och grädda på morgonen.
Att det innehåller en del nyttigheter gör inte saken sämre.

Det var dessutom ett väldigt enkelt recept som även jag orkade svänga ihop innan jag hoppade i säng.



Detta blev det färdiga resultatet vilket på bild gör sig väldigt mycket bättre än den nedre bilden som bara ser grå ut.
Deg har ju den egenskapen att den inte ser särskilt attraktiv ut innan den har varit i ugnen.
Undantaget saffransdeg.

Recept
1/2 paket jäst vanlig, (funkar inte med torrjäst vid kalljäsning)
7,5 dl vatten kallt
1 tsk salt
1 msk honung
1 msk olja, jag tog rapsolja
1 dl hela linfrön
1 dl solroskärnor
4,5 dl dinkelmjöl
4,5 dl durumvetemjöl (eller vanligt vetemjöl eller Manitoba cream)

Blanda allt i en skål.
Degen är riktigt lös men det ska den vara.
Här behöver man faktiskt ingen maskin utan det går bra att blanda ändå.

Ställ skålen i kylskåpet över natten eller under dagen beroende på när du vill baka ut brödet.

Sätt ugnen på 200 grader

Ta fram och klicka ut degen på bakplåtspapper i lagom stora högar.
Grädda sedan direkt i 20-25 minuter.

Funderade på om det inte skulle gå bra att klicka ut dem direkt på plåten och sedan låta dem jäsa där i kylen under natten.
Då skulle man hinna duscha innan ugnen blivit varm och det är dags för gräddning.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar