Idag, äntligen, blev det lite tid över för att påbörja lite förberedelser inför första advent.
Jag har varit sugen på att baka i flera veckor men jag hinner ju aldrig!
Eller hinner och hinner, problemet är att orken tar slut.
Det är nackdelen av att jobba mer än heltid.
Ikväll gjorde jag i alla fall pepparkaksdegen till helgens pepparkaksbak.
Det är min mormors gamla recept som jag har ärvt.
Missade dock att jag brukar ha mörk sirap, inte ljus men det blir säkert bra ändå.
Nu får degen vila i kylskåpet till imorgon eller på lördag.
1 1/2 dl mörk sirap
1 1/2 dl vatten
275 gram smör
4 3/4 dl socker
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
1 tsk ingefära
Blanda allt ovanståendei en kastrull och värm på svag värme.
Rör om ofta. Se till att det inte kokar.
Dra ifrån när allt har smält samman
Låt svalna i kastrullen.
När detta har svalnat brukar jag hälla över det i en matberedare och blanda i
1,5 msk bikarbonat
1,6 liter vetemjöl och
Blanda väl och låt degen stå kallt över natten.
Grädda sedan pepparkakorna i ca 8-10 minuter i 200 grader.
Vi får titta på resultatet en annan dag!
När jag väl kom igång så blev det faktiskt saffransbullar också!
Jag har slutat att göra vanliga saffransbullar för det är ingen som äter upp dem.
Jag gör saffransdeg och fyller dem sedan med en fyllning som är en variant av "Leilas romsnurror"
Men eftersom jag inte gillar rom så hoppar jag över just den delen.
Yngsta sonen hamnade av någon outgrundlig andledning på köksgolvet och serverades bulle och mjölk i den positionen.
Jag tror att han var kall och satte sig nära ugnen just för att det var varmt och skönt.
Återkommer med recept imorgon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar