Nu så här i julstökstider blir det inte så mycket matlagning.
Det handlar mer om att snabbt fixa något för att orka och sedan förbereda julmaten vid sidan av.
Vi kommer att fira jul under tre dagar.
Imorgon kommer fyra av barnen och då startar vi med risgrynsgröt och skinkmacka och julklappsutdelning för dem.
Julafton har vi sedan fullt julbord med våra mammor, några barn och barnbarn och svåger och svägerska här för att sedan avsluta med att fira jul med de sista barnen på juldagen.
Så här är det att fira jul med mer eller mindre vuxna barn i kombination med att det finns fler föräldrar som också vill träffa sina barn.
Det är många viljor och behov som ska samordnas.
Kvällen fortsatte sedan med att göra en ostkaka och griljera skinkan inför morgondagen.
Före gräddningen
Efter gräddning
Receptet på ostkaka hittar ni här
Julgodiset vi gjorde häromkvällen blev goda om än inte så vackra.
Vi gjorde
Mozartkulor
Wienernougat
Bountykulor
Cornflakeschoklad och
Mormors favorit, (ischoklad med nöthack på mandelmassa)
Sedan tidigare hade vi också
Knäck
mjölkchokladfudge
Det blev mycket godis i år, mer än vad vi brukar göra.
"Mormors favorit"
är ett lite annorlunda recpet än de som används mest idag och vad jag vet så använde min mormor detta receptet redan under 1920- talet
Recept
200 gram blockchoklad
75-100 gram cocosfett
50 gram hackade hasselnötter
300 gram mandelmassa
Smält chokladen och cocosfettet över ett vattenbad.
Blanda ner de hackade nötterna i chokladen.
Ställ ut skålen en stund och låt svalna.
Rör ofta tills det börjar stelna lite i kanterna.
Vispa chokladsmeten med elvispen i några minuter.
Den ska bli ljus och luftig.
Kavla ut mandelmassan i en rektangel ca 0,5 cm tjock.
Bred på chokladsmeten ovanpå mandelmassan.
Låt stelna.
Skär i bitar om ca 2 x 2 cm.
Slå in dem i folie.
Jag har en bild från tillverkningen av dessa men ingen från det färdiga resultatet mer än det som ligger i de små foliepaketen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar