fredag 3 december 2010

Fredagsfisk!

Bara tanken på att ta sig ut till en mataffär vid 17.30 idag fick mig att bli trött. Jag gjorde ett snabbt överslag och insåg att jag med största sannolikhet skulle kunna fixa till något av det som fanns i kyl och frys och vinhylla.

Ugnskokt torsk med vitvinsås, ägghack, räkor och riven pepparrot

Mycket försvinner ur kyl och frys då barnen kommer och går i vårt hem men vissa saker kan man vara helt säker på blir kvar till exempel djupfryst torsk. Det har aldrig någonsin försvunnit så det kändes som ett säkert kort.

Några skramlande räkor i en fryspåse fick också komma fram i rumstemperatur och tina. En lite halvledsen pepparrot hittades också längst ner i grönsakslådan.

Recept
400 gram djupfryst torsk
1/2 dl vatten + lite fiskfond
Salt

2 hårdkokta ägg
ca 20 räkor
Pepparrot

Vitvinsåsen
2 dl vitt vin
1 dl grädde
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl fiskbuljong
1/2 dl dill
salt och peppar efter tycke och smak

Sätt ugnen på 175 grader

Häll vattnet och fiskfonden i en ugnsfast form och blanda om.
Lägg i fisken, salta.
Täck formen med folie och sätt in i ugnen i ca 20 minuter.

Hårdkoka äggen, skala och hacka
Skala räkorna

Blanda grädde, fiskbuljong och vitt vin i en kastrull.
Vispa ner mjölet i den kalla vätskan.
Värm sakta och låt koka några minuter på låg värme.
Strax innan servering blanda ner den finklippta dillen och smaka av med salt och peppar.

Lägg fisken på en tallrik eller i en ren form, häll på såsen och dekorera sedan med räkor och ägghacket.
Riv över pepparrot.


Pepparkakshus

Gav mig sedan i kast med att göra färdigt delarna till mitt pepparkakshus som jag börjat med men inte orkat göra färdigt tidigare.

 Jag vet egentligen inte varför jag fortsätter att göra pepparkakshus.
Det var länge sedan någon var intresserad av det men jag tycker att det är trevligt fortfarande så jag fortsätter.
Trodde att jag var färdig och bakade ut den sista degen till vanliga pepparkakor och kände mig nöjd.

Två långsidor...


Två kortsidor...


Några bitar till skorsten...


Men var är taket???

Insåg att jag helt enkelt glömt att göra taket!


Så nu har jag ett pepparkakshus som saknar tak.
Får väl köpa ett paket pepparkaksdeg imorgon och se om orken räcker till att göra ett tak också.
Det ser väl lite konstigt ut annars.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Pepparrot till fisken lät nytt och spännande. Det händer ju som sagt att man hittar en lite torr bit i grönsaksfacket emellanåt.

    Hoppas du fått till ett tak till pepparkakshuset. Fick tips av en väninna om ett bergsäkert sätt att inte bränna sig om fingrarna när man sätter ihop det. Vet knappt om jag törs skriva det.... men hon använde trälim. Å jag kan tänka mig det för att slippa fresta hjärta och adventsmys. Fast å andra sidan har jag ett i keramik som jag tycker är ursnyggt! Köpt en jul av sonen som visste precis vad jag behövde :-)

    Ha en fin söndag!

    /YvvePyvve

    SvaraRadera