Idag skiner solen och det är några plusgrader ute.
Fantastiskt!
Ljuset gör att allt känns lite lättare och lusten att göra något ökar.
Till kvällen väntar en trevlig matlagninsaktivitet tillsammans med goda vänner.
Vi träffas ungefär 4 gånger per år och lagar mat gemensamt.
Det är bara värdparet som vet vad det blir för meny, för oss andra blir det en överaskning.
Ibland har vi haft tema, som i våras när vi var hemma hos oss, då var det grillat som gällde för både förrätt, varmrätt och efterrätt.
Vi är de enda som fortfarande bor i hus och har trädgård så det var lämpligt att grilltemat hamnade hos oss.
Det mest gick bra att grilla men jag kan avslöja att grillade rabarber INTE var någon höjdare!
Det är nog hittills den mest misslyckade rätten vi har presterad under våra år med denna matlagningsaktivitet.
En annan trevlig lördagsaktivitet är att baka.
Här blev det Bagels!
Knöliga och buckliga men goda!
Här är ett recept på Bagels som är riktigt bra.
12 stycken
25 gram jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 msk olja
1 msk salt
2 msk ljus sirap
14 dl vetemjöl special
4 liter vatten till kokning
ev flingsalt eller sesamfrön
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt olja, salt, sirap och nästan allt mjöl.
Spara lite till utbakningen
Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa en timme under bakduk.
Dela degen i 12 lika stora delar.
Forma runda bullar, platta till dem lite och stick tummen igenom i mitten och snurra bullen så att hålet blir större.
Hålet måste göras större än man vill ha det då det minskar när det jäser.
Låt jäsa på plåt under bakduk ca 15 minuter
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vattnet i en vid gryta.
Lägg ner 3-4 bröd åt gången och koka dem ca 1 minute på var sida.
Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem på en plåt med bakpapper.
Strö på flingsalt eller sesamfrön
Grädda dem 15-20 minuter i 200 grader
Låt svalna på galler under bakduk.
Klassiskt är att servera dem med färskost och lax men jag tycker nog att det mesta fungerar bra.
Jag kan även tänka mig att äta dem som de är.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar