söndag 2 januari 2011

GI - LCHF - Viktväktarna?

Lugnet har sänkt sig över huset.

Nu har alla utom jag lämnat vårt hus.
Under den kommande veckan behöver jag bara tänka på mat till mig själv.
Det är en väldigt annorlunda situation.

Det kanske är dags att försöka tänka lite nyttigare ett tag och försöka bli av med de kilon som smugit sig på under julen.

Jag funderar över att göra ett försök med att minska drastiskt på kolhydraterna.
Samtidigt vill jag försöka bli av med all mat som finns lagrad i kyl och frys nu efter julen.
Vi får väl se om det går att kombinera ihop detta.

När jag tänkte tillbaka på nyårsaftonens meny inser jag att att drinktilltugget, förrätten och köttet kunde ha passerat som LCHF, kanske med undantag för balsamvinägern i basilikamarinaden.
Risotton och efterrätten hade man nog tyvärr fått hoppa över om man skulle ha försökt följa någon form av kolhydratfattig kost.

Jag ska fundera över att göra om vanliga recept så att de passar till en mer kolhydratfattig kost.
För mig är det viktigt att äta gott trots att man försöker göra det "nyttigt" samtidigt.

Trots att jag är ensam hemma har jag planerat in en veckomeny.

Måndag
Korv med ugnsrostade grönsaker och sås med creme fraiche.
Tisdag
Thaikycklinggryta med wokgrönsaker

Onsdag
Köttfärsgratäng med aubergine och mozzarellaost

Torsdag
Broccoli och blomkålssoppa med bacon

Fredag
Svampcanneloni med tomat och rucolasallad

Lördag
Knaperstekt gös med ägghack, räkor och pepparrot

Söndag
Gorgonzolaspäckad oxfilé med blomkålsmos


Som avslutning på detta inlägg kommer här ytterligare ett 
recept från nyårsaftonens meny.


Basilikamarinerad oxfilé
(räcker till ca 6 personer om det är en trerätters, annars 4 personer)

ca 1 kilo oxfilé av mellanbit
7 dl vatten
2 tärningar oxbuljong
3 lagerblad
4 vitlöksklyftor
10 svartpepparkorn

Basilikamarinad
2 vitlöksklyftor
3 msk balsamvinäger, gärna lagrad
1 kruka färsk basilika
1/2 dl fin olivolja
1/2 dl buljong från köttet
 salt och nymalen svartpeppar

Putsa köttet och stick in en termometer i köttets tjockaste del.

Koka upp buljonenen med lagerblad, vitlöksklyftor och pepparkorn in en kastrull.
Lägg i köttet.
Sjud sakta under lock tills termometern visar 63 grader, köttet ska vara rosarött inuti. vänd köttet någon gång under koktiden.
Ta upp köttet, vira in det i aluminiumfolie.
Låt kallna. Spara buljongen.
Lägg över köttet i en trång bunke och häll på den kalla buljongen så det täcker.
Låt köttet  dra över natten.

Mixa ingredienserna till marinaden
Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat.
Häll över en del av marinaden och lät stå ca 1 timme före serveringen.
Häll på resten av marinaden och dekorera med färska basilikablad.



1 kommentar:

  1. Hej!

    Har försökt LCHF sedan maj då jag opererade min rygg. Har ju inte fått göra så mycket under hela sommaren. Kondition noll alltså. Jag kommer med spänning att följa dina omgjorda recept. Jag älskar potatisgratäng tex men har lyckats gå ner 1,5 kilo på ett halvår. Trots fusk :-)Och helt utan motion. En väninnan höll strängare på det hela och gick ner 7 kg över sommaren. Fast då var startläget ett helt annat än din meny!

    Idag har jag ätit flinta gjort i lergrytan till frukost. Samma till middag med lite bruna bönor. Mja. Lite socker och kolhydrater var det nog där men bättre än kokt potatis eller ris. Grädde med kakao till dessert. Inte mycket alls mot vad jag brukar äta. Har dessutom gått ca 5 km. Ikväll blir det nog soppa på blomkål samt en skiva julskinka. Örtbakad :-)

    Lycka till!

    SvaraRadera