lördag 15 januari 2011

Hel gös med kantareller!

Vi tycker om fisk i familjen men är tyvärr inte alltid så duktiga på att köpa hem och laga till i vårt eget kök.
Vi äter det gärna ute när tillfälle ges.

Igår kväll bestämde jag mig för att i alla fall åka extra och köpa gös och tillaga hel i ugnen på samma sätt som min mamma gjorde när jag växte upp.


1 gös
ca 2 tsk salt
1-2 gula lökar
1 näve dill
50 gram smör
1 krm mald svartpeppar

Lägg den rensade fisken i en form.
Salta både på ut- och insidan av fisken.
Lägg in dillen inuti fisken
Skala och dela löken i klyftor och lägg runt fisken i formen.
Hyvla över smöret över fisken.
Sätt in i ugnen i 200 grader ca 20 minuter lite beroende på hur tjock fisken är.
Ös gärna det smälta smöret över fisken några gånger under tiden i ugnen.



Fräs en finhackad schalottenlök i någon msk smör.
Ställ åt sidan.
Fräs kantarellerna i torr stekpanna tills de slutat vätska.
Häll i en rejäl klick smör och fräs några minuter.
Häll tillbaka löken.
Salt och peppra enligt önskemål.


2 kommentarer:

  1. Väldigt enkelt och gott!
    Det blev en underbar lördagskväll med min pojkes allra första gös på kroken!
    Eftersom det är sent på säsongen blev det istället räkor marinerade i citron och dill som tillbehör i stället för svampen.
    Tack för din mammas recept. /Helene

    SvaraRadera