söndag 9 januari 2011

Kall lax och räkpaj!

De senaste dagarna har tillbringats som flytthjälp hos dottern.
Även om starten för henne i den nya lägenheten inte gick helt smärtfritt så är det betydligt bättre idag.

Hon har en fantastiskt fin liten lägenhet på 44 kvm i ett sekelskifteshus i centrala Malmö. Nu när vi jobbat med den 14 timmar/dygn så är vi båda nöjda med resultatet.
Lite småfix finns kvar för henne att göra och bostadsbolaget ska måla om köket och även renovera badrummet.

En trött mor tog tåget hem igår istället för bilen eftersom de varnat för ishalka längs våra vägar och jag kan tänka mig roligare uppdrag än att köra familjens äldsta bil 60 mil på hala vintervägar.
Bilen får stå kvar i Malmö tills något av barnen vänder hemåt igen.

I och med allt flyttstök har det inte blivit mycket mat lagad under dessa dagar.
Gjorde dock ett tappert försök med en gratäng i fredagskväll som blev okay men inte mer.
Det var mitt första försök med matlagning i gasugn och jag måste erkänna att vi fick lov att googla hur sjutton man gjorde när man tände en gasugn.
Det löste sig i alla fall.


Jag visar istället bild från en riktigt god

Lax och räkpaj
Passar utmärkt på buffeébord eller som en förrätt.


Recept

Pajskal
200 gram kavring
50 gram smör

Fyllning
150 gram kallrökt lax, finstrimlad
200 gram räkor finhackade
2 ägg, hårdkokta hackade
2 avocado skuren i små bitar
1 liten röd lök, finhackad
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 tsk pressad citron
salt och peppar

Dekoration
100 gram löjrom eller stenbitsrom
citronskivor
dill

Skär kavringen i mindre bitar och fördela brödet till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna.
Tryck ut blandningen i en pajform 26-28 cm i diameter. Ställ formen kallt.

Blanda lax, räkor, ägg, avokado, och lök med creme fraiche och majonäs.
Smaka av med citron, salt och peppar.

Bred ut fyllningen i pajskalet.
Pajen kan gärna stå och mogna några timmar i kylskåpet.

Dekorera med rommen, citronskivor och dill.
(Själv saknade jag dillen här på bilden)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar