fredag 18 februari 2011

Fiskgratäng!

Jag har varit sugen på fiskgratäng i flera dagar.

Som vanligt på fredagar vill jag verkligen INTE åka och handla vilket innebär att fredagens middag alltid måste planeras utifrån det som finns hemma.



Idag fanns det hemma ca 500 g laxsida, potatis, en konservburk med murklor, shalottenlök, djupfrysta räkor och lite basvaror från kylen.


Recept

500 gram laxsida
2 tsk salt
svartpeppar
1 msk smör

1 kg mandelpotatis
20 gram smör
1-2 dl mjölk
1 äggula
2 dl parmesanost
salt och peppar

2 shalottenlökar
1 vitlöksklyfta eller 1 krm vitlökspulver
1 burk konserverade murklor
1 msk smör
2 msk mjöl
2 dl grönsaksbuljong eller fiskbuljong
2 dl grädde
2 tsk soja
salt och peppar

Lite riven parmesanost
20 skalade räkor

Lägg laxsidan i en smord ugnsform.
Salta och peppra fisken.
Sätt in formen i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter

Hacka shalottenlöken fint och även vitlöksklyftan.
Fräs löken i smöret.
Finhacka murklorna och fräs dem också.
Blanda ner mjölet och rör om ordenligt.
Späd med fond och grädde
Låt koka på svag värme minst 15 minuter.
Blanda i soja och smaka av med salt och peppar


Skala och koka potatisen
Värm mjölk och smör i en kastrull
Pressa potatisen och rör ner smöret och mjölken.
Blanda ner en äggula och den rivna parmesanosten.
Smaka av med salt och peppar.

Spritsa eller klicka ut potatismoset runt fisken.
Häll på såsen i mitten av formen.
Strö över lite riven parmesanost
Gratinera i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter i 220 grader

Strö lite räkor över och servera med en grönsallad.



Vår kinesiska gäst är på hockey tillsammans med sonen just nu.
Det var sagt att det skulle vara samling inför hockeyn redan 16.30 och då insåg jag att det inte skulle vara möjligt att hinna få mat bordet före dess.
De fick gå ner på stan och äta pizza istället.

    Nu är det fredag igen och inget särskilt planerat inför helgen.
Fint väder verkar vara utlovat och även om jag är trött på snö och kyla så får man passa på att ta tillvara solen.

Hoppas ni alla får en riktigt härlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar