lördag 12 februari 2011

Herrgårdstårta, Glömmingetårta, Birgittatårta, RutAinatårta och många andra namn

Här kommer receptet på det som måste vara ett av Sveriges vanligaste recept på tårta, om än med många olika namn.

I min gamla receptbok Sju sorters kakor går den under namnet Herrgårdstårta.

Även om vi provar olika tårtor i familjen är det denna som kommer tillbaka som favorit.


Denna bild är från den biten som fanns kvar när det var dags att fotografera.

Jag har ibland svårt att hinna med och fokusera på fotografering när det är större sammanskomster här i huset.

Recept
med lite anpassning för att passa vår familj

Botten

200 g smör
2 dl strösocker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

Maräng
4 äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Fyllning
5 dl grädde
rikligt med hallon eller jordgubbar

Baka i långpanna ca 30x40 cm klädd med smort bakplåtspapper eller som jag har ett teflonbakplåtspapper som återanvänds.

Grädda i 175-200 grader i ca 20 minuter

Rör matfett och socker poröst
Tillsätt äggulorna en i taget.
Blanda mjölet med bakpulvet.
Rör ner det i smeten omväxlande med mjölken.
Bred ut smeten i formen.

Vispa vitorna till hårt fast skum.
Vänd ner socker och vaniljsocker.
Bred marängen ovanpå kaksemten.
Grädda kakan.

Låt kakan kallna.
Dela den på mitten.
Vispa grädden.
Dela jordgubbarna om de är stora.
Lägg hallonen och/eller jordgubbarna jämt fördelade över tårtan.
Bred grädden ovanpå och lägg på den andra delen av tårtan.

Då denna tårta blir rektangulär i formen och jag inte har något tårtfat som passar till detta så brukar jag ta en vanlig plastskärbräda och täcka med folie så får det duga som tårtfat.

Det står i originalreceptet att tårtan ska bli ca 12 bitar men jag vill nog påstå att den räcker till fler även om man tar ganska rejäla bitar.






2 kommentarer:

  1. Å den där är ju så god! Majkentårta kallar vi den :-) Har faktiskt aldrig bakat den själv. Tror inte jag får den att hänga ihop när man ska lägga dem på varandra. Men jisses så gott med jordgubbar! Ikväll gjorde Maken pizza. Gott. Jag var verkligen hungrig efter att ha storstädat ovanvåningen.

    Ha en fin kväll och söndag!

    /YvvePyvve

    SvaraRadera
  2. Jag har under massor med år haft en stor plastskiva att förflytta tårtbottnar med. Den gick sönder för några år sedan och då har jag haft problem att få på "locket" på tårtan. Nu har jag köpt en ny dyr i metall istället hos Bagaren och kocken. Om jag använder den resten av mitt liv har den kanske betalat av sig.

    Pizza lät gott!

    Ha en härlig vecka!

    SvaraRadera