tisdag 12 april 2011

Tisdagsfisk!

Dagens middag blev fiskgratäng med blomkålsmos och räkor.

Den var god men jag måste erkänna att jag gillar vanlig fiskgratäng med potatismos bättre!




Ovan ser den helt godkänd ut men under tiden man gör i ordning rätten ser det onekligen rätt tråkigt ut!

Elller???

Fisken i formen efter att den varit i ugnen.



Blomkålsmoset utklickat runt fisken.


Vitvinssåsen med dill ovanpå fisken.


Gratängen när den var klar i ugnen men innan räkorna lades på.


Recept

1 blomkålshuvud
1/2 gul lök
2 klyftor vitlök
3 dl grönsaksbuljon
salt och peppar
1 dl creme fraiche

400 gram torsk eller annan vit fisk
1 dl vitt vin
1 dl fiskbuljong
Salt

2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 dl vitt vin
2 dl vätska från fisken i ugnen
1/2 dl dill
Salt och peppar

1 dl riven parmesanost
1 näve skalade räkor

Lägg fisken i en ugnsfast form som även moset får plats i senare.
salta och ´peppra fisken.
Blanda vinet och buljongen och häll över fisken.
Sätt in i ugnen 175 grader i ca 15 minuter
Ta ut och häll av vätskan i en skål.

Dela blomkålshuvudet i mindre buketter.
Skala och dela löken och vitlöken i mindre bitar.
Koka alltsammans ca 15 minuter i buljongen.
Häll av buljongen och låt ånga av.
Kör med mixerstaven till moset är så slätt som du vill ha det.
Blanda ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp eller spritsa moset runt fisken.

Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner vetemjölet och vispa ordentligt.
Späd med buljongen från fisken.
Låt koka upp på svag värme.
Fortsätt att späda med grädden och vinet.
Låt koka ca 5 minuter på låg värme.
Smaka av med dill salt och peppar.

Häll såsen över fisken och strö över den rivna parmesanosten, eller annan ost om du har.

Gratinera i ugnen i ca 210 grader i ca 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

Ta ut och strö över de skalade räkorna.

Hur gick det då med veckans meny i måndags?

Fläskfilén tillagades men åts inte den dagen.

Istället blev det en färdigköpt kebabsallad enligt nedan.


Ambitionsnivån räckte till att undvika kolhydrater men inte mer.

Fläskfilén får komma tillbaka till lunch någon dag i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar