lördag 28 maj 2011

Lördagmiddag!

Efter två dagar med mat ute så var det nu dags för matlagning hemma igen.
 Och nu har jag laddat batterierna igen och såg fram emot att få laga mat igen.

På menyn idag stod

Hummersoppa med vitlöksbröd

Grillspett med sallad och två såser

Creme brulé med jordgubbar


Dagens förrätt



Receptet på hummersoppan kommer imorgon.


Dagens huvudrätt






Här finns recepten på Barbequesås och Vitlökssås


Dagens efterrätt
(Till familjen!)


Recept
(4 portioner)

3 dl grädde
1 dl mjölk 3%
3/4 dl socker
4 äggulor
1 vaniljstång eller 3/4 msk vaniljsocker
2 msk råsocker

Sätt ugnen på 150 grader
Dela vaniljstången och skrapa loss fröna.
Koka upp mjölk och grädde tillsammans med hälften av sockret och lägg i vaniljstången och de urskrapade fröna.
(Om du har vaniljsocker får du vänta med att hälla i det tills blandningen tagits av spisen)
Vispa äggulorna med resterande socker
Rör ner äggblandningen i den varma mjölk/grädden under kraftig vispning.
(Häll i vaniljsockret eller fiska upp vaniljstången)

Häll upp blandningen i fyra ugnsfasta små formar som rymmer ca 1,5 dl.
Fyll en ugnsplåt med kokande vatten och ställ formarna i vattnet på plåten.

Ställ in i ugnen i ca 50 minuter.
Låt svalna och ställ sedan in i kylen, gärna över natten men minst 4 timmar.

Strax innan servering strör man över 1/2 - 1 msk råsocker och bränner sedan med en gasolbrännare så att sockret smälter och blir knäckigt.

Det går att göra detta knäckiga täcke genom att sätta formarna på plåt högt upp i ugnen på gratinering 230 grader i någon minut.
Jag är själv inte så förtjust i den metoden eftersom jag tycker att innehållet i formen blir för varmt.

En god investering är faktiskt en enkel gasolbrännare.
Den finns på Clas Olsson och duger utmärkt utan att vara alltför dyr.
Jag vill minnas att jag betalade drygt 100 kronor för min.


För mig som hoppade över Creme brulén och nöjde mig med jordgubbar rakt upp och ner såg det ut som nedan!



Det gick verkligen ingen nöd på mig för just jordgubbar är bland det bästa jag vet och dessa var riktigt goda trots att de inte var svenska.

Nu är det dags för TV-soffan i förhoppningen att det ska finnas något att titta på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar