lördag 21 maj 2011

Pasta med mandelpesto och serranoskinka,

Hittade ett recept i senaste numret av Elle mat och vin som jag haft liggandes i köket i väntan på rätt dag att prova.

Idag blev det läge för detta och denna kommer att göra flera gånger för det var riktigt gott.
Jag gjorde om receptet lite, både utifrån egen smak men även på rekomendation av en smakprovare i tidningen.

(Mandelpesto var supergott och något jag kommer att göra många gånger och ha till flera olika rätter)

Recept

1/2 dl mandel
25 gram smör
1 citron, zest och pressad saft
salt och peppar

4 färska lasagneplattor eller pappardellepasta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
 smör eller olja
ca 250 gram skogschampinjoner eller portabella
200 gram spenat, jag tog ruccolasallad istället
1/2 burk ricottaost

Rosta mandel ganska hårt i torr stekpanna och krossa i mortel eller matberedare.
Ställ åt sidan.
Smät smöret och låt bubbla någon minut på låg värme.
Tvätta citronen och riv med lätt hand av det yttersta gula skalet.
rör samman kandelkross, smör, citronzesten och honung.
Smaka av med salt och peppar

Koka upp rejält med saltat vatten till pastan.
Jag skar de färska lasagneplattorna i breda remsor.

Hacka löken och vitlöken och svetta dem genomskinliga i lite smör elle rolja.
Skiva svampen fint och vänd ner i lökfräset.
Stek tills sampen fått fin färg.

Koka pastan mjuk,
Häll av i durkslag.
Lägg ricottaosten i den varma kastrullen och låt smälta lite.
Salta och peppra.
Vänd tillbaka den varma pastan i ricottaosten och blanda runt.
Häll i lök och svampblandningen tillsammans med spenat eller ruccolasalladen och blanda om
Häll upp på tallrikar eller större fat.
Lägg på skivor av serranoskinka.
Skeda över den varma mandelpeston.

Ät och njut!

Idag har vi ägnat oss åt lite trädgårdsprojekt i form av en mur som jag önskat mig men inte riktigt lyckats förklara för maken hur himla bra det skulle bli!

Jag tyckte att jag hade en superenkel lösning.
Nu är ju verkligheten sällan så enkel och inte heller idag.

Jag får en mur som önskat men den fina sidan blir åt fel håll av olika rutiga och randiga skäl.
Nu får vi göra det bästa av det och jag hoppa i alla fall att mina rosor kommer att gilla det varma soliga läget som muren ska hjälpa till med.

När jag kom in i köket under eftermiddagen låg det rabarber på köksbänken och jag drog slutsatsen att "någon" önskade sig rabarberpaj.

Provade ett recept som jag bara använt till äpplen tidigare men det fungerade bra även med rabarber.

Bild kommer här och receptet imorgon.

Knäckig rabarberpaj




Här serverad med en klick vispgrädde.

Det fungerar bra med vaniljglass också men jag är mer tveksam till vaniljsås då pajen i sig själv är ganska söt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar