Idag hann jag ut i trädgården och plocka in lite rabarber.
Önskemål fanns om både rabarberpaj och rabarberkräm vilket vi fixade.
Vi har ett mycket vildvuxet parti rabarber i ett hörn av trådgården.
Problemet med dessa gamla rabarber är att de så snabbt blir ganska grova i stjälkarna och går i blom.
Jag slänger en hel del av dem om jag inte ska göra saft för då spelar det inte någon större roll.
Idag gick det bra att hitta även lite smalare stjälkar som passade bra till paj.
Recept
500 gram rabarber
1 msk socker (2 msk tror jag blir bättre)
1/2 msk vaniljsocker
1/2 msk potatismjöl
3 dl riven kokos
1 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
100 g smör
1 äggula
1/2 dl hackad sötmandel (jag tog flagad mandel)
Sätt ugnen på 175 grader.
Ansa rabarberna och skär dem i mindre bitar.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Strö över socker, vaniljsocker och potatismjöl.
Blanda kokos, socker, mjöl och bakpulver.
Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och äggula.
Arbeta ihop till en deg.
Strössla degen över raberberna och strö på mandeln.
tillaga i ugnen i ca 30 minuter.
Servera kakan ljummen med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås
På vägen ner till rabarberna passerade jag ett av våra blommande äppelträd.
Så vackert!
Vår trädgård är absolut bäst den här tiden på året när alla fruktträd blommar tillsammans med syrenerna och massor av lökväxter.
Vi har en trädgård som gjordes i ordning på 30-talet och fruktträden som finns kvar är från den tiden.
Varje vårvinter klipper vi ner dem riktigt ordentligt nu för tiden både för att få in ljus i trådgården men även för att hålla mängden frukt på en hanterlig nivå.
Ljuset har vi fått tillbaka men mängden frukt är alltid mer än vi orkar, kan eller vill ta hand om.
Förra hösten gjorde vi äppelmust för första gången och det gör vi nog fler gånger.
20 liter förra året kan nog lätt bli 40 liter detta året så kan vi förse hela familjen med äppelmust.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar