söndag 11 september 2011

Kantarellsoppa!

Igår var det dags för vårt matlagningsgäng att samlas hemma hos oss.

Som välkomstdrink hade vi denna Perelada som har en historia för flera av oss i gänget.
En av oss firade för några år sedan en jämn födelsedag i Frankrike där vi var fler som deltog.

Då serverades mousserande drycker inköpta på slottet Perelada, som ligger i Spanien precis vid gränsen till Frankrike, där även denna dryck tillverkas.
 Den finns nu också i systembolagets beställningssortiment så att man slipper köra hela vägen ner till Spanien för att köpa den.

(Spanska kronprinsen hade mousserande vin från denna vingård vid sitt bröllop då Peralada vunnit en tävling för mousserande viner inför kronprinsbröllopet)


Eftersom vi nu officiellt har kommit fram till den första höstmånaden, september, tyckte vi att det kunde vara lagom med ett hösttema för de rätter vi valt ut till kvällen.

På meny stod därför

Kantarellsoppa med Västerbottentoast ( vin Bellingham)

Stekt gös med kapris bacon,  pepparrot och potatispuré (vin Pouilly Fumé)

Äppelpaj med vaniljglass



Recept

4 portioner

ca 300 gram kantareller
50 gram smör
1 styck vitlöksklyfta
3 stycken shalottenlökar
1 dl vetemjöl
2 dl torrt vitt vin
1 liter kokhett vatten
2 st hönsbuljongtärningar eller motsvarande fond
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 dl vispgrädde
1-2 msk sherry

Rensa svampen. Ta undan några fina och använd som dekoration. Skär resten i småbitar
Skala och hacka löken och vitlöken
Smät smör och fräs lök och svamp tills vätskan näsan kokat in.
Strö över mjöl och rör om.
Häll på vin och vatten och smula i buljongtärningen eller fonden.
Låt småputtra 15 minuter under lock.
Mixa svamp och lök med stavmixer, inte alltför fint.
Tillsätt grädden.
Koka upp och smaka av.
Bryn de små fina kantarellerna i smör och strö ut dem i soppan.

Vi serverade denna soppa med Västerbottentoast till vilket är så enkelt som en surdegsbaguette skuren i skivor med riven Västerbottenost på.
Dessa får gratinera i ca 200 grader i ca 5-8 minuter. 

Nedan ser ni den stekta gösfilén med kapris, bacon, pepparrot och potatispuré.
Jag återkommer med recept på denna rätt för nu kallar jobbet på uppmärksamhet några timmar.





På återseende med receptet på gösfilén som verkligen kan rekommenderas.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar