När man jobbar långa dagar så tycker jag att det är viktigt att maten kommer på bordet ganska snabbt när man kommer hem.
Är det läge för långkok, som grytor, får man göra dem dagen innan och sedan koka upp igen inför serveringen.
Måndagens middag var kalops som jag gjorde i söndags och serverade igår måndag.
Kalops, såväl som alla grytor, blir bara bättre av att stå något dygn och sedan kokas upp igen.
Recept
ca 1 kg nötkött, grytbitar, högrev eller märgpipa spelar ingen roll
(Jag hade älgkalv i frysen så jag tog den)
2 msk smör att steka i
15 kryddpepparkorn
4 lagerblad
2,5 msk vetemjöl
5 dl kalvfond
2 morötter
2 gula lökar
Skär köttet i mindre bitar.
Bryn köttet i omgångar i en stekpanna, salta och peppra.
Lägg över köttbitarna i en gryta vartefter de är brynta.
Rör ner vetemjölet och späd med fonden
Låt koka upp och rör så att mjölet är löser sig.
Om man har ben med till köttet så koka gärna benet tillsammans med köttet.
Det ger mer smak till grytan.
Häll i kryddpepparkorn och lagerblad.
Låt koka i minst 1,5 timme gärna 2-2,5
Provsmaka och känn om köttet är mört.
När det är ca 30 minuters koktid kvar så blandar man ner lök skuren i mindre klyftor och skalade morötter delade i mindre bitar och låter dem koka med.
Smaka av med salt och peppar före servering.
Servera med kokt potatis och gärna rödbetor om det finns hemma, vilket det inte gjorde i detta hushåll.
Nu till något helt annat nämligen, ny frisör!
Jag ska byta frisör då min "gamla" har slutat och är faktiskt lite nervös.
Det är inte var dag som jag tar ett så stort steg.
Min tidigare frisör är den enda som jag någonsin gått regelbundet hos och det i ganska många år så detta är en utmaning.
Vi får väl se om det blir hiss eller diss.
Jag har fått tid 19.15 och har ingen aning om när jag blir klar.
Imorgon kväll är det dags för årets första julbord på Sundbyholms slott.
Jag ska dit på konferens och då ingick julbordet denna gång.
Ska försöka komma ihåg kameran denna gång och ta bilder.
Kalops är alltid gott! Har själv en gryta med skinkstek på puttring nere i köket. Morot, lök, squash och riven ingefära. Å så grädde och en näve jordnötter så klart.
SvaraRaderaSer en liten potatis på ditt foto :-) Har du gett upp LCHF? Jag kör vidare på låg-kolhydrat. Slipper huvudvärken då.
Ha en fin kväll!
/YvvePyvve
Hej, jag heter Terese och jobbar på Micael Bindefeld AB. Just nu jobbar vi med ett par spännande produktnyheter som vi tror kan passa din blogg!
SvaraRaderaMaila gärna mig för mer information,
Vänligen Terese
terese.jansson@bindefeldab.se
Jag har dragit ner på kolhydrater men har svårt att låta bli framförallt potatis.
SvaraRaderaMår dock bättre när jag låter bli alltför snabba kolhydrater men fixar potatis och lite annat i mindre mängder.