söndag 11 december 2011

Nyårsmiddag!?

Gårdagkvällens uppskjutna middagsbjudning firades idag istället med enbart den "lilla" familjen, vilket innebär mig, make och yngste sonen.

Jag blev tidigare i tillfrågad om jag ville skriva ett blogginlägg där jag provlagade rätter från
arla.se för att testa förslag på Nyårsmeny.

Jag tyckte det verkade kul så jag nappade på det.

Valet föll på följande alternativ

Förrätt: Gravad lax med pepparrotscreme och kapris

Varmrätt:Helstekt oxfilé med potatis- och jordärtskocksgratäng och tomatsalsa

Efterrätt: Rocky road de luxe



Gravad lax med pepparrotscreme och kapris

Just förrätten blev inget direkt recept från arla.se
utan en mix av olika recept.

4 personer

8 skivor gravad lax
1/2 pressad citron
1 dl creme fraiche
2-3 msk riven pepprrot, färsk eller på tub, burk
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
kapris
1 passionsfrukt

Lägg laxskivorna på en tallrik
pressa över lite citron på laxskivorna

Blanda creme fraiche med riven pepparrot och dijonsenap.
Smaka av med salt och peppar men tänk på att laxen är salt.

Strö över några kapris över laxen.
Droppe eller klicka ut pepparrotscreme fraichen över laxen.

Dela en passionsfrukt och gröp ur och droppa över lite kärnor över laxen.

(Rätten var okay men inte någon topp 10. Sonen längtade efter den gratinerade hummer jag gjorde vid ett tidigare tillfälle och jag måste hålla med honom. Jag var helt övertygad om att jag lagt ut receptet här på bloggen men jag hittar det inte.)

Oxfilé med potatis- och jordärtsskocksgratäng


Receptet finns på arla.se
Dock bytte jag ut lammsteken mot oxfilé då jag bara hittade fryst lammstek och faktiskt inte hade tid att tina den.

Annars följde jag recpetet och det var riktigt, riktigt gott!
Jag gjorde som jag ibland sett tv-kockar göra, jag rullade köttet i salt, peppar och örtkryddor.

Det blev super!


Efterräten
Rocky road de luxe


Receptet finns här

En fantastiskt god efterrätt men väldigt mäktig så det räcker med små portioner..
Funkar garanterat när det finns barn närvarande.
Den går att förenkla rätt ordentligt med färdiga havrekakor som man smular och färdigköpt kolasås.


Bytet jag gjorde här var att ta jordgubbar istället för hallon eller björnbär.
Orsaken var helt enkelt att jordgubbarna såg så mycket mycket finare ut!




Jag inser nu alltmer att tiden som barnfamilj obönhörligen närmar sig sitt slut.
Den enda som bor hemma fortfarande, är sonen på 19 år.
 Han ska ge sig ut på resa den 10 januari och bli borta ett halvår.
Till hösten ska han sedan börja plugga på annan ort så hans tid här hemma närmar sig definitivt slutet.

Det känns helt osannolikt att vi som flyttade in i detta hus med sammanlagt åtta barn snart ska vandra runt här ensamma de allra flesta dagar.

Eftersom huset är dimensionerat för en familj med åtta barn så är det nu ganska många utrymmen som blir över även om vi, säkert som alla andra, är duktiga på att bre ut oss ordentligt.

Tur att bonusdottern fortfarande kommer emellanåt.
Hon har ett och ett halvt år kvar på gymnasiet sedan är väl även hon utflugen.

Nu närmast får vi se fram emot julen då de flesta återvänder hem för att fira jul.
Det ska bli så himla mysigt!

Jag får dessutom träffa mina två mellanbarn i slutet av veckan som kommer, då jag ska åka ner till Lund på en konferens och passar på att kombinera detta med att krama om dem lite också.

Dottern har lovat att ta med oss till en Brasiliansk restaurang som ligger nära där hon bor i Malmö och som enligt uppgift ska ha gudomlig mat.

Nu är det dags att ladda för ytterligare en intensiv jobbvecka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar