tisdag 13 november 2012

Potatis- och purjolökssoppa!

En mycket enkel tisdagmiddag som både gick fort att göra och som faktiskt blev väldigt god.

Insåg i morse att de nästan åtta kilo jag gick ner under våren/försommaren nu bara var ca fem kilo.

Dags att ta tag i detta igen åtminstone under vardagarna.

För säkerhetsskull hoppade jag över grädde som man gärna kan hälla i denna soppa.
Hittade istället en skvätt vitt vin som fick åka i och koka med.


Recept

5 skalade potatisar
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
grönsaksfond eller pulver (ska räcka till ca 1 liter vätska)
8 dl vatten
(1,5 dl vitt vin eller grädde)
1 nypa av något lite starkare ex chili, cayennepeppar eller motsvarande
1 tsk torkad timjan

Dela potatisen i mindre bitar och lägg dem i vattnet.
Hacka upp purjolöken och vitlöken i mindre bitar och håll ner i vattnet
Blanda ner fond eller pulver och späd med vinet.
Låt koka ca 15 minuter
Kör några varv med en stavmixer men bara försiktigt, det kan gott vara lite mindre bitar kvar.

Smaka av med salt och peppar tills du är nöjd.



En riktigt billig, enkel och god soppa.

Jag hittade lite överbliven pesto i kylen och droppade över lite i soppan.

Ihop med två skivor Falu rågrut med extra lagrad Grevé och paprika så räckte det väl till middag.




Efter lite fix och förberedelser inför morgondagen har jag nu landat i soffan och tänker inte resa mig förrän det är dags att hoppa i säng.

I morgon är det dags för att ett nytt besök i Stockholm hos make och son.
Tur att det går att förena nytta med nöje.

Frågan är bara vad vi ska hitta på till middag nu när jag har chansen att laga till fler än bara mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar