Hur har ni det efter juldagarna?
Trötta på julmat vid det här laget kanske och redo för något annat att äta?
Grytor passar alltid bra så här års och ett tips är att göra en riktigt god Boeuf Bourguignon.
Detta är ett jättebra sätt att få det billiga köttet, t ex högrev att bli en riktigt smakupplevelse.
Perfekt bjudmat dessutom då den bara blir bättre av att göras i förväg och stå några dagar.
Bra mat behöver inte vara dyrt om man bara vet hur man ska tillaga det!
Recept
8-10 portioner
1,5 kilo högrev
150 gram sidfläsk eller bacon
1 flaska rödvin, gärna Bourgogne
5 dl kalvfond
300 gram champinjoner
200 gram smålökar
4 vitlökar
2 medelstora morötter
2 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl
olja
1 tsk råsocker
1 lagerblad
1tsk torkad timjan
Skär köttet i tärningar ca 3 x 3 cm
Bryn i oljan i omgångar och lägg över i en stor gryta.
Salta och peppra köttet.
Skär morötterna i slantar.
Skala smålökarna och dela champinjonerna i mindre bitar.
Fräs sidfläsket eller baconet i stekpannan och lägg sedan i morötterna, smålökarna och champinjonerna och låt fräsa med en stund.
Ta av detta och lägg det åt sidan en stund.
Pudra över mjölet över köttet och rör om.
Häll på vin och fond så att det täcker köttet
Tillsätt tomatpuré, timjan, råsocker, riven vitlök och lagerblad.
Låt koka upp under omrörning.
Koka i ca 1,5 -2 timmar.
(Ännu längre om du vill ha köttet riktigt mört)
Du kan behöva späda grytan med lite mer vatten eller vin om den börjar bli för torr.
Lägg sedan i blandningen av lök, champinjoner, sidfläsk och morötter och låt koka med i ytterligare ca 30 minuter.
Smaka av grytan när den kokat färdigt och se om det behövs mer salt, peppar eller vin eller något annat som du tycker saknas smakmässigt.
Detta är en riktigt bra rätt när man blir många just för att den går bra att göra i förväg och uppskattas av alla, utom möjligen vegetarianerna då.
Kostnadsmässigt så är det vinet som är det dyra i denna rätt och där får man väl bestämma prisnivån själv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar