Gårdagens middag blev en liten lightversion av julbord.
Det är första gången någonsin som jag har gjort julbord hemma innan julafton men någon gång ska också vara den första.
Anledningen var den fantastiskt goda kokta julskinkan som jag fick skickad till mig från Bodalsgris.
En mycket trevlig bekantskap!
Jag har inte gjort några konstigheter med den utan bara griljerat med
1 ägg, 0,5 dl Slotts starka senap, blandat
Pensla på blandningen på svålsidan
Strö på ströbröd.
Sedan skar jag bara ett litet rutmönster i svålen och pillade i små kryddnejlikor, mest för att det skulle bli lite mönster.
Sedan in i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter
Lite småplock av mat i form av skinka, ägg, sill, rödbetssallad, gravad lax, Janssons frestelse, gott bröd och en osttallrik med lite kex.
Jag var iväg till staden surdegsbageri och köpte Levainbröd.
Kanske inte det mest traditionella till julmat och julskinka men det är så himla gott!
Jag gjorde min första egna Jansons frestelse igår.
Det blev väl inte det mest lyckade jag har gjort.
Tämligen smaklös och då följde jag ändå receptet fullt ut vilket jag mycket sällan gör och inte blev det någon belöning för det heller.
Nåja, den funkade som potatisgratäng i alla fall eftersom anjovissmaken var som bortblåst.
Så jag struntar i att lägga ut receptet här för det måste finnas bättre recept någon annan stans.
Nu är det dags att klä på sig och ta sig ut i skogen och hämta en gran.
(Ja vi har tillstånd)
Det var många år sedan sist vi själva var ut och hämtade hem en gran direkt från skogen.
När barnen var små gjorde vi det varje år på en granodling i närheten.
Det var supermysigt att gå i snön med barnen och försöka välja rätt gran och sedan såga av den.
De serverade även fika där man betalade för granen.
De sista 7-8 åren har vi varit lata och bara åkt iväg och köpt en Kungsgran vid ICA Maxi.
Det är verkligen praktiskt men har noll charmfaktor.
Idag gissar jag att vi får ta med eget fika.
Lite glögg kanske?
Det får väl bli en alkoholfri i så fall eftersom vi lär köra bil för att både komma dit och transportera hem granen.
Hej Eva!
SvaraRaderaDet är fantastiskt kul att läsa om din läckra buffé, som en försmak av julen, och att du har valt att tillreda skinkan från Bodalsgris redan nu.
Allt ser bara jättegott ut.
Jag utlovar att snart dela med mig av ett oslagbart, enkelt, välsmakande recept på Janson på vår blogg.
www.matfranregionen.se
Med vänlig hälsning Ingalill / Mat från regionen
Hej!
RaderaSå trevligt, det verkar som jag behöver ett annat recept på Jansson det är då ett som är säkert. Gör ett besök på bloggen redan nu.
Eva