torsdag 31 januari 2013

Älgfärsbiffar med kantarellsås!

Dagens middag blev en klassiker i detta hus.

Älgfärsbiffar med kantarellsås, potatismos och rårörda lingen

Orsaken var helt enkelt att jag hade potatis kvar i kylen som behövde ätas upp och en skvätt grädde som också var på väg att gå ut.

Älgfärs finns alltid i frysen så det var bara att plocka in.

Torkade kantareller finns i skafferiet .





Recept
Älgfärsbiffar

500 gram älgfärs
1 ägg
1 dl creme fraiche
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk salt
svartpeppar
smör att steka i

Hacka den gula löken riktigt fint och bryn den i lite smör.
Blanda färsen, den stekta löken, ägg, riven vitlöksklyfta, creme fraiche, salt och peppar.
Dela färsen i sex lika stora delar och forma till biffar.

Stek på medelvärme i smör ca 5 minuter på varje sida.


Recept
Kantarellsås


1 schalottenlök
1 msk smör
2 msk vetemjöl eller majzena redning
3 dl vatten
2 dl grädde
3 msk viltfond
1 msk soja
2 msk rödvinbärsgelé
salt och peppar
en gnutta lök och vitlökspulver
2 nävar torkade kantareller

Stek finhackad schalottenlök i lite smör
Blanda ner vetemjölet
Rör om ordentligt
Späd med vatten, fond och grädde
Vispa ordentligt så alla klumpar löser sig
Låt koka upp
Häll i soja och smulade trattkantareller
Låt koka på låg värme i minst 10 minuter
Smaka av med salt och peppar och eventuellt en gnutta lök och/eller vitlökspulver och rödvinbärsgelè

Till detta serverade jag en enkel sallad av

Ruccola
Lite smulad Kvibille gräddädel
Hackade valnötter
Några granatäpplekärnor 
Lite balsamvinäger




 Vi får se detta som en avslutning på kyl- och frysrensningar innan jag går vidare med Jamie Olivers recept här under de närmaste dagarna. 
Det blir kanske inte alla dagar men några i alla fall som ska ägnas åt det jag fångat upp under programmen jag tittat på.

Efter ett besök i en grönsaksaffär kom jag hem med detta och även en hel del andra grönsaker och färsk koriander och mynta.


I morgon står en kycklingrätt med ganska många ingredienser på agendan.
Eller så känns de bara många eftersom jag inte hade särskilt många av dem hemma utan fick lov att handla.

Återkommer med recept på rätten i morgon.


1 kommentar: