lördag 9 mars 2013

Surdegsbröd!

Lördag och en fantastisk sol skiner utanför fönstret!

Livsandarna återvänder så sakteliga efter en mörk och tung februari

Så oerhört naivt av mig att tro att jag skulle starta nytt jobb och vara superduktig med matlagning och bloggande!

Visst lagar jag mat och bakar en del också men inte blir det några speciellt nya saker.

Skulle det bli något nytt  någon dag har jag ingen kamera eller orkar inte dokumentera det hela utan det handlar mest om att få i sig näringen.

Men men...

Idag bakade jag surdegsbröd med hjälp av färdig mix för vetesurdeg.

Mina egna försök med att underhålla en surdegskultur har inte varit direkt lyckade!

Familjen vägrade att befinna sig köket ett helt dygn efter att jag slängt mina försök till surdeg, så illa luktade det!

Vet inte riktigt vad jag gjort för fel men nu provade jag denna mix istället.

Resultatet blev okay men inte är det som det köpta surdegsbrödet inte.

Det får bli till att träna mer.







Recept

1 påse Vetesurdeg
1/2 pkt jäst för matbröd
5 dl kallt vatten
13,5 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream
3 tsk salt
1 msk oliv- eller rapsolja

Rör ihop jäst, surdeg och vatten.
Tillsätt alla ingredienser utom saltet

Arbeta degen ca 10 minuter i maskin

Tillsätt saltet på slutet och se till att det arbetas in ordentligt

Forma degen jämn och fin i bunken
Lägg över plastfolie och låt jäsa i ca 2 timmar

Häll upp degen på bordet och rör den så lite som möjligt
Dela den i två delar och lägg på en plåt

Täck med plastfolie igen och låt jäsa i ca 1 timme

Sätt ugnen på ca 250 grader tillsammans med en form med vatten

Snitta brödet och sätt in det i ugnen, sänk värmen till 220 grader och grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.

Låt svalna på galler.


Dagen idag får nog försöka tillbringas utomhus för att tanka lite sol och frisk luft.

Vi har haft hjälp att klippa våra fruktträd och de är många och stora och alla grenarna ligger nu kvar på marken.

En del dolda av snön fortfarande men vi kanske kan börja städa undan runt altanerna i alla fall.

Vem vet, vi kanske till och med kan tänkas få lunchen serverad ute på altanen om solen finns kvar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar